Heb jij een spookfactuur gekregen van een merkeninstantie over de aanvraag, publicatie, registratie of vernieuwing van jouw merk of model? Zorg er dan voor dat je zeker weet dat het hier niet om een spookfactuur (nepfactuur, spookrekening) gaat. In deze blog leggen we je uit waar je zo’n nepfactuur aan kunt herkennen.

Nooit betalen, meteen weggooien!

Het merkenregister is, net als het handelsregister, openbaar. Jouw merk én contactgegevens zijn hier dus voor iedereen zichtbaar. Aanbieders van allerlei diensten zien hun kans zo schoon om jou rechtstreeks te benaderen. Hier zitten helaas ook malafide partijen tussen. Zo komt het voor dat merkhouders worden benaderd door organisaties die zich voordoen als een merkenbureau. Zij ontvangen dan een factuur met betrekking tot de aanvraag, publicatie, registratie of vernieuwing van hun merk of model. Of worden hier telefonisch over benaderd. Het gaat hier om malafide, vaak buitenlandse, organisaties die fake aanbiedingen doen óf veel te hoge prijzen rekenen. Ons advies is dan ook: nooit betalen, meteen weggooien (of afkappen)!

Waarom zijn mijn gegevens openbaar?

Iedere ondernemer moet, voorafgaand aan het indienen van een merkaanvraag, kunnen controleren of er al een identiek óf sterk gelijkend merk bestaat. En ook na je merkregistratie wil je kunnen zien of er identieke of sterk gelijkende merken worden aangevraagd. Zodat je hier bezwaar tegen kunt maken, als dat nodig is. Daarom zijn de gegevens van jouw merk én de merkgemachtigde voor iedereen in te zien.

Net echt

Deze ‘organisaties’ gokken erop dat jij als ondernemer, in alle drukte, de factuur niet goed checkt en betaalt. Helaas gebeurt dat regelmatig. Nu zien de facturen er dan vaak ook heel waarheidsgetrouw uit. Het bevat al jouw gegevens zoals je merknaam, het registratienummer en je adres (die zijn dus zó uit het merkenregister geplukt, maar daar ben je je niet van bewust). En vaak hangt er ook nog eens een website achter die heel professioneel en betrouwbaar oogt.

Wanneer kun je zo’n spookfactuur verwachten?

  • Direct na de publicatie van je merk
    Je hebt net je inschrijving gedaan en de kosten hiervoor betaald. Dan ontvang je een factuur van een zogenaamde ‘officiële’ instantie met de boodschap: om jouw inschrijving compleet te maken, moet je ‘nog even iets betalen’. Niet doen!
  • Na 10 jaar, als jouw merkregistratie verlengd moet worden
    Na 10 jaar loopt jouw registratie af en kun je deze verlengen. Je ontvangt tegen die tijd (maar dit kan ook goed al een paar jaar van tevoren zijn!) een factuur waarin wordt gedreigd: als je dit bedrag niet betaalt, verlies je jouw merkrechten. Niet betalen!

Hoe herken je een spookfactuur?

Hoewel er al diverse juridische acties zijn ondernomen tegen deze organisaties, blijven de oplichters hardnekkig. Hoe waarheidsgetrouw de nepfacturen er ook uitziet, je kunt ze gelukkig wel degelijk van echt onderscheiden. Check of je één of meerdere punten terugziet in de factuur: 

  • Er staat – vaak in de kleine lettertjes – op dat het om een aanbod/offerte gaat, bedoeld voor het betalen van het genoemde bedrag en dat men niet verplicht is de ‘rekening’ te voldoen
  • De vermelde tarieven zijn niet marktconform: veel te hoog 
  • Er staat een (slecht) gekopieerde afbeelding van het merk op de factuur
  • Er wordt gedreigd met het kwijtraken van je merkrechten als je de factuur niet voldoet
  • Er wordt geen melding gemaakt van officiële registers waarin wordt gedeponeerd (of verlengd)
  • Er wordt een afwijkende naam en/of adres vermeld die wel sterk lijkt op de naam en/of het adres van de instantie waar je jouw merk ingeschreven hebt
  • Bij de bankgegevens staat een ander land genoemd 
  • Er zijn soms onnauwkeurigheden in de uit het officiële register overgenomen gegevens te ontdekken 
  • Ook is de grammatica en spelling niet altijd correct

Lijst organisaties spookfacturen

Bij Merk-Echt houden we een lijst bij met de tot nu toe bekende ‘organisaties’ die spookfacturen sturen. Pak deze lijst er zeker even bij als je vermoedt dat je een spookfactuur te pakken hebt. Ook het BBIE, het EUIPO en het WIPO hebben op hun websites een lijst gepubliceerd met voorbeelden van misleidende facturen. Stuur je spookfactuur (bij twijfel) naar ons toe, dan beoordelen wij hem voor je.

Er zeker van zijn dat je geen spookfacturen betaalt? 

Stel Merk-Echt dan aan als je merkgemachtigde. Alle communicatie rondom jouw merk verloopt dan via ons. Je kunt ons altijd duidelijk herkennen aan ons logo.  

Twijfel je? Neem dan altijd contact met ons op!

Gerelateerde blogs

Nieuwe EUIPO spookfactuur in omloop 1

Nieuwe EUIPO spookfactuur in omloop

Lees meer
Oplichters met spookfacturen voor merken worden steeds dommer

Oplichters met spookfacturen voor merken worden steeds dommer

Lees meer